Puukauppa käy hyvin - Energiapuukauppa takkuaa vielä

20.12.2016

Puukauppa käy hyvin - Energiapuukauppa takkuaa vielä

YLE Uutiset ja MTK julkistivat äskettäin puukaupan käyvän vilkkaana Pohjois-Suomessa. MTK:n mukaan yksityismetsien puu on käynyt kaupaksi Pohjois-Suomessa lähes viime vuoden tahtiin.

Lokakuun puun ostomäärä oli yli 620 000 m³, kun viime vuonna puuta myytiin kaikkiaan 686 000 m³. Marraskuussa ostot ovat jatkuneet vilkkaaseen tahtiin, johon osasyynä voi olla hyvin alkanut korjuutalvi. Varhaiset marraskuun alussa saapuneet pakkaset vahvistivat mm. metsäteiden runkoja. Koko alkuvuoden ostomäärä oli yli neljä miljoonaa kuutiometriä, mikä on hiljaisesta alkuvuodesta johtuen edelleen noin 300 000 m³ viime vuotta jäljessä. Tällä hetkellä parhaiten käyvät kaupaksi MTK:n mukaan heti korjattavissa olevat, tukkivaltaiset leimikot.

 

Energiapuukauppa sen sijaan kärsii kahdesta hyvin lauhasta talvesta ja sähkömarkkinoiden epäedullisesta tilanteesta kotimaisia polttoaineita kohtaan. Nämä ovat yhdessä vaikuttaneet metsähakkeen käytön vähenemiseen lämmön ja sähkön yhteistuotannossa. Tästä johtuen energiapuualan toimijoilla on lähes poikkeuksetta vieläkin liian suuret puuvarastot. Talvesta toivotaankin pakkasten suhteen vähintään keskivertoa, jotta ylisuuria puuvarastoja päästäisiin purkamaan pienemmiksi.

 

Energiapuun käyttöön on näkyvissä paljon positiivisiakin merkkejä. Pohjois-Suomeen on suunnitteilla useita biojalostamoita, jotka toteutuessaan käyttävät prosesseissaan merkittävän suuren määrän metsäbiomassaa. Tällöin tarvittavan biomassan korjuu kohdistuisi myös sellaisille alueille, joissa ei ole aikaisemmin aktiivisesti korjattu energiapuuta.

 

« Takaisin Ajankohtaista-sivulle